Головна | Реєстрація | Вхід | RSSЧетвер, 27.04.2017, 00:27

КДНВЗ я\с "Ромашка" м.Приморська

Меню сайту
Наше опитування
Яку групу осінь прикрасила найкраще ?
Всего ответов: 42
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Сторінка медицинської сестри


 
Лідія Іванівна вже 17 років працює у дитячому садку. Кожен вихованець знає , що вона і  першу медицинську  допомогу надасть , і вітамінами пригостить. Самого несміливого "хворого" Лідія Іванівна умовить рану обробити і навчить зеленки не боятися .
 А ще вона дбає про здоровий спосіб життя - ранкові гімнастики, заняття фізкультурою та загартування під її контролем.
Смачні та корисні сніданки  та обіди - плід її роботи.  Лідія Іванівна добре  знає ,що  необхідно дитячому  організму .

Читайте поради медицинської сестри та будьте здорові!

Організація харчування
 
РАЦІОНАЛЬНЕ, ЗДОРОВЕ ХАРЧУВАННЯ ДИТИНИ Є ВАЖЛИВИМ ЩОДЕННИМ ПИТАННЯМ!
 
     В повсякденному харчуванні обов’язково мають бути: білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини, клітковина, вода. Той, хто дбає про своє здоров’я, має дотримуватись трьох принципів здорового харчування: помірність, різноманітність, збалансованість.
      Помірність – щоб калорійність раціону не перевищувала енергетичних витрат організму.
     Різноманітність – передбачає споживання продуктів усіх основних груп (хліб і крупи; овочі та фрукти; м’ясо та молочні вироби).
        Збалансованість – означає правильне співвідношення цих груп продуктів.
      Для того, щоб їжа приносила користь, необхідно знати години харчування, а також правильно розподілити, коли і які продукти вживати. Наприклад, продукти, багаті на білок (м’ясо, рибу, яйця, горох, квасолю), вживають на сніданок та обід, а страви з круп та овочів залишають на вечерю.
      Необхідно, щоб їжа була різноманітною. Але є продукти, вживання яких треба обмежити. Це цукор, жир, сіль, борошняні вироби. Від надмірного вживання солодощів люди повнішають, у них псуються зуби, вони частіше хворіють. Надлишок в організмі солі теж може стати причиною захворювань.
      Голод - це голос природи, який дає сигнал, що організму потрібна їжа.
     Апетит – це звичка, набута людиною протягом життя і проявляється бажанням поїсти внаслідок зміни настрою, певної ситуації, настання становленого часу, впливу виду, смаку, запаху їжі і навіть однієї думки про ту або іншу їжу.
      Для дітей перш за все необхідне споживання повноцінного білка. Адже це основний будівельний матеріал для організму. В разі його нестачі виникає гальмування росту. Необхідно пам’ятати, що саме в продуктах тваринного походження білки є повноцінними. Дуже корисним для організму дітей та підлітків є біле м’ясо птахів (грудинка), як джерело легкозасвоюваного повноцінного білка, що практично не містить жиру. Телятина та нежирна свинина відіграє важливу роль у кровотворенні (зокрема, його вживання рекомендують при недокрів’ї як джерело заліза). Джерелом білка є також яйця, риба, молоко, сир, картопля, свіжа капуста, гречана, рисова, вівсяна крупа.
      Жири – теж частинка тіла людини. Після травлення їх організм відкладає „про запас” – під шкірою та навколо життєво важливих органів, таких як серце, печінка і нирки. Вони захищають нас від холоду і запобігають пошкодженню внутрішніх органів і кісток. Тому деяка кількість підшкірного жиру дуже необхідна для підтримання здоров’я. Найбільш необхідні для організму жири знаходяться в молоці, вершковому маслі, сметані, кефірі, йогуртах, яєчному жовтку, жирній рибі (оселедець, скумбрія, сардини), нерафінованій олії. Ці жири знижують рівень холестерину в крові, зменшують ризик виникнення серцево-судинних захворювань.
        Корисність вуглеводів для організму в тому, що вони сприяють  нормалізації процесів травлення, дають відчуття ситості на тривалий  час, а деякі швидко втамовують голод (фрукти, мед, цукор).  Вуглеводи дуже калорійні. Їх надлишок у раціоні може привести до  ожиріння (особливо в дитячому віці).
       Здоровий раціон не обходиться без клітковини, оскільки вона  допомагає виводити відходи з організму. Вона також надає нашій їжі  „об’єму”, підсилює моторику кишечника, нормалізує травлення і  допомагає контролювати вагу.
       У здоровому харчуванні ніяк не обійтись без води. Вона не  вважається поживною речовиною, але виконує життєво необхідні  функції: сприяє обміну речовин, виводить токсичні відходи. Організм дитини шкільного віку потребує 1,5 – 2л рідини. Корисно також випивати склянку – півтори джерельної води. За нестачі води в організмі людина відчуває спрагу, з’являється млявість, знижується тиск крові. Якщо без їжі можна прожити більше місяця, то без води - лише кілька днів.
       Ключовими компонентами здорового раціону є вітаміни і мінерали. Вони також містяться у їжі і є важливим джерелом протеїну, вуглеводів та жирів. Вітаміни й мінерали легко руйнуються у процесі обробки їжі, тому так важливо щодня їсти хоча б трохи сирих овочів і фруктів.                                  
        Найпоширенішими з вітамінів є: 
 - Вітамін А сприяє росту, потрібний для нормального зору.  Його багато у моркві,  маслі, сирі, яйцях, печінці, помідорах,  зеленій цибулі.
- Вітаміни групи В необхідні для розумової і фізичної праці.  Містяться вони у  житньому хлібі, вівсяній та гречаній крупах, у  горосі, квасолі, жовтку яєць, печінці,  м’ясі.
- Вітамін С запобігає застуді, поліпшує кровообіг, сприяє росту,  лікує цингу. Багато  його в капусті, картоплі, помідорах, цибулі,  шипшині, часнику, лимонах, чорній  смородині.
- Вітамін D зміцнює кістки, запобігає рахітові. Міститься в молоці,  печінці, житньому хлібі, яйцях, риб’ячому жирі.
       Організм дитини, особливо в період його формування, дуже    чутливий до  дефіциту вітамінів. При їх нестачі розвивається гіповітаміноз (погіршення  самопочуття, швидка втомлюваність,  дратівливість, зниження захисних сил організму). Такі стани частіше спостерігаються взимку та навесні, що пов’язано з    особливостями харчування у ці періоди. Адже тоді менше   вживається свіжих овочів та фруктів та й вміст вітамінів у цих продуктах є меншим, ніж влітку та восени. Тоді добову потребу у вітамінах слід забезпечити змішаним раціоном харчування. Корисно вживати щоденні вітамінні салати, які доступні кожній сім’ї:
1. Морква, яблуко, солоний огірок, хрін, зелень петрушки.
2. Червоний буряк, морква, майонез.
3. Редька, морква, часник, сметана, сіль, цукор, зелень петрушки.
       На формування м’язової, кісткової, нервової тканин у дітей впливають мікроелементи: калій,кальцій,магній, залізо, йод, фосфор, цинк. Тому у харчуванні мають бути : яблука,абрикоси, вишня, виноград, ананаси, квасоля, огірки, капуста, риба, м’ясо, в яких їх найбільше.
        Для прикладу візьмемо кільку. Це дрібна промислова риба родини Оселедцеві. Хоча її незаслужено відносять до дешевих сортів риби, вона - величезрий резерв кальцію. А кальцій бере участь у формуванні кісткової тканини, стимулюе ріст учня. Під його впливом формуються гарні й міцні зуби.А в хребті, лусці, хвості зосереджені також запаси фосфору.




Энтеробиоз

 Энтеробиоз – это глистное заболевание человека, вызываемое острицами и характеризующееся в основном зудом в области анального отверстия и кишечными расстройствами. Данная неприятная болезнь известна со времен глубокой древности, распространена повсеместно.

                Яйца остриц были обнаружены в копролите (кишечном камне), «возраст» которого более 10 тыс. лет. Поэтому остриц можно считать древнейшими паразитами человека.

                Уровень заболеваемости энтеробиозом зависит от уровня санитарной культуры населения.

Какой возбудитель вызывает энтеробиоз?

Возбудителем является острица Enterobius vermicularis – серовато-белый червь с более тонкими концами тела. Самец длиной 2-5 мм, самка 9-12 мм. Острицы паразитируют в нижних отделах тонкого кишечника, слепой кишке и в начальной части толстой. Самки остриц спускаются в прямую кишку, активно выходят из заднего прохода, откладывают яйца в его окружности и затем погибают. Общая продолжительность жизни остриц в организме человека не превышает 3-4 недель.

                Как происходит заражение?

                 Заразиться можно только от человека, больного энтеробиозом. Яйца, отложенные самками на коже больного, уже через 4-6 часов созревают, и человек становиться заразным. Яйца попадают на носильное и постельное белье больного, предметы, находящиеся в домашних и служебных помещениях, переносятся мухами. Человек заражается при проглатывании зрелых яиц остриц с пищей и при заносе их в рот и нос вместе с пылью. У больного энтеробиозом часто происходит самозаражение в результате загрязнения пальцев рук ( больные расчесывают участки кожи вокруг анального отверстия, так как их беспокоит мучительный сильный зуд).

                Как развивается заболевание?

                 Острицы механически повреждают слизистую оболочку, присасываясь к ней и иногда внедряясь в нее. Известны случаи, когда их находили замурованными в толще кишечной стенки вплоть до мышечного слоя. В результате возникают точечные кровоизлияния и эрозии (изъязвления). Описаны энтеробиозные изменения в брюшине и слизистой оболочки матки (здесь были найдены яйца, личинки и даже взрослые острицы). Самки остриц, проникают в женские половые органы, заносят в них болезнетворные бактерии из кишечника.

                Признаки и течение болезни.

                 У части людей, зараженных небольшим количеством остриц, заметных проявлений болезни может и не быть. В большинстве случаев все-таки появляются те или иные признаки болезни. При легкой форме энтеробиоза вечером при отходе ко сну у больного возникает умеренный зуд в области вокруг заднего прохода. Зуд держится 1-3 дня и затем самопроизвольно исчезает, но через 2-3 недели часто проявляется вновь. Такая периодичность в возникновении зуда связана со сменой поколений остриц, которая происходит в результате повторного заражения. При наличии в кишечнике больного большого количества остриц и при массивном повторном заражении зуд становится постоянным и очень мучительным. Расчесывание больным окружности заднего прохода приводит к появлению ссадин, присоединению вторичной бактериальной инфекции кожи, возникновению дерматитов. Все это отягощает течение болезни. В некоторых случаях на передний план выступают кишечные расстройства, для которых характерны учащенный кашицеобразный стул, иногда с примесью слизи, боли в промежности. Описаны энтеробиозные аппендициты, обусловленные сочетанием заражения острицами с вторичной бактериальной инфекцией.

                 При тяжелом энтеробиозе часто возникают головные боли, головокружения, бессонница, повышенная утомляемость, иногда – выраженные признаки расстройства нервной системы. У женщин заползание остриц в половые органы приводит к развитию подчас очень тяжелых воспалений влагалища, похожих на гонорейные поражения. Описаны случаи энтеробиозных поражений матки и раздражений тазовой брюшины в результате проникновения через половые пути самок остриц. В анализах крови при «свежем» энтеробиозе часто отмечается эозинофилия ( увеличение числа особых клеток крови – эозинофилов).

                Как поставить диагноз?

                 Наиболее характерный признак энтеробиоза – зуд в области анального отверстия. Однако необходимо помнить, что такой зуд наблюдается и при ряде других болезней – проктите, геморрое, раке кишечника, лимфогранулематозе, половом трихомониазе, поражении печени и почек, кандидозе, нейродермите. Поэтому четко поставить диагноз можно лишь при обнаружении у больного яиц остриц или самих глистов. Острица откладывают свои яйца преимущественно в области вокруг анального отверстия, очень редко в кишечнике. Поэтому в кале обнаружить их обычно не удается. Значительно легче найти яйца остриц при рассматривании под микроскопом соскоба с кожи, окружающей анальное отверстие. Соскоб делают небольшим шпателем, смоченным в 1% растворе едкого натрия или 50% растворе глицерина, или прозрачной липкой лентой. Яйца остриц нередко удается обнаружить в соскобах из-под ногтей. Взрослых подвижных самок можно увидеть на поверхности свежего кала больного.

                Лечение.

                 При легких формах от этого неприятного заболевания можно избавиться путем проведения мероприятий, предупреждающих повторное заражение. Для этого на ночь ставят клизму: взрослым – 4-5, детям 1-3 стакана воды, прибавляя на каждый стакан половину чайной ложки соды. При этом из нижнего отдела толстого кишечника вымываются самки остриц, что предупреждает возникновение зуда вокруг анального отверстия, расчесы и загрязнение тела, одежды и постельного белья больного яйцами паразитов. Следует отметить, что больной должен спать в плотно прилегающих к телу трусах. Его нательное и постельное белье следует ежедневно проглаживать горячим утюгом. Убирать помещение необходимо влажной тряпкой.

                 При более тяжелом формах врач назначает лекарственное лечение. Но больные должны помнить о том, что при приеме препаратов соблюдение гигиенического режима строго обязательно. Наиболее эффективны при энтеробиозе такие лекарства, как вермокс, вормил, пирантел и пиперазина адипинат.

                 Пирантел, например, назначают однократно из расчета 10 мг/кг. Принимают препарат внутрь (без сочетания со слабительным!) один раз в день ( после завтрака) в виде таблеток или сиропа.

 

 При тяжелых формах энтеробиоза противоглистное лечение следует сочетать с применением лекарственных средств, действие которых направленно на устранение осложнений. Против зуда больным рекомендуется принимать внутрь антигистаминные препараты (димедрол, супрастин, тавегил и т.п.) в возрастных дозировках и смазывать область вокруг анального отверстия мазью, содержащей 5% раствор анастезина.

 

Профілактика ГРВІ в колективах

        Група гострих респіраторно-вірусних інфекцій (ГРВІ) нараховує велику кількість різновидів вірусів, які, до того ж, постійно видозмінюються. Це риновіруси, аденовіруси, респіраторно-синцитіальні віруси, віруси грипу, парагрипу тощо. І здебільшого ГРВІ уражають дітей. Перехворівши одним штамом вірусу, дитина отримує до нього специфічний імунітет. Однак, він є нетривалим і аж ніяк не може вберегти від іншоо штаму вірусу, не кажучи вже про окремий вид.

Респіраторні віруси в осінньо-зимовий період інтенсивно розмножуються, тому що люблять прохолоду та вологість. Найбільш розповсюдженим інфекційним захворюванням вірусної природи, що уражає всі групи населення, на сьогодні залишається грип. Його відрізняє надзвичайна швидкість розповсюдження при виникненні епідемій. Грип неодноразово ставав причиною важких пандемій. Серед усіх типових інфекцій, що передаються повітряно-крапельним шляхом, грип займає "королівське положення”.

           Хвороба передається з найдрібнішими краплинками слини, слизу, які виділяються під час кашлю, чхання, розмови. Грипом можна заразитися через предмети, якими користується хворий (рушник, посуд тощо), через потиск руки, поцілунки. Вірус потрапляє в дихальні шляхи людини, розмножується та викликає захворювання, якщо захворювання проходить без ускладнень, то одужання настає через декілька днів. Проте дуже часто грип веде до розвитку ускладнень, які можуть протікати у важкій формі і навіть закінчитися смертю хворого. Особливо вразливі до інфекції діти. Жодна інфекція не дає таких різноманітних та важких ускладнень, що уражують майже всі системи організму, в тому числі дихальну, серцево-судинну, нервову. Проникаючи в клітини слизової оболонки дихальних шляхів, він починає розмножуватися і в процесі життєдіяльності виділяє токсини, що отруюють весь організм. Тому краще все-таки не хворіти.

                Профілактика ГРВІ різноманітна, медики поділяють її на специфічну та більш поширену – неспецифічну. Велике значення має дотримання санітарно-протиепідемічних вимог, що знижують швидкість розповсюдження інфекції в організованих дитячих та підліткових закладах. До таких вимог відноситься: обмеження масових заходів в школах та дошкільних закладах під час підвищення захворюваності дітей на грип та гострі респіраторно-вірусні захворювання, забезпечення відповідного температурного режиму в приміщеннях ДІПЗ, при виявленні хворих негайно ізолювати їх та направляти до лікаря, працівників дошкільних та шкільних закладів з ознаками гострого респіраторного захворювання не допускати в дитячі колективи до повного клінічного одужання, увесь посуд після миття необхідно кип’ятити, провітрювати приміщення у відсутності дітей, заборонити перебування дітей на території навчального закладу без верхнього одягу, суворо додержуватись дітям та персоналу навчальних закладів правил особистої гігієни (часто мити руки, особливо перед їдою), увесь посуд після миття необхідно кип’ятити, щоденне вологе прибирання приміщень дитячих та підліткових закладів проводити із застосуванням миючих та дезінфікуючих засобів, проводити обробку приміщень групових осередків дошкільних навчальних закладів бактерицидними лампами.

                Про що необхідно пам’ятати, зважаючи на грип?

                Грип небезпечний насамперед своїми ускладненнями, особливо для дітей, осіб похилого віку та із хронічними захворюваннями. Найбільш часті ускладнення - легеневі, які спостерігаються в 10-15%, особливо у дітей до 2-х років.

                Бактеріальна суперінфекція, яка нерідко виникає при грипі, може призвести до розвитку синдрому токсичного шоку. Нерідкими ускладненнями є синусити, отити, ангіни, менінгіти тощо. Грип провокує загострення хронічних захворювань легенів, серцево-судинної, ниркової та ендокринної систем. Небезпечний грип для вагітних жінок. Від моменту попадання вірусу в організм до прояву перших ознак хвороби проходить всього 1,5 -2 доби, що обумовлено високою швидкістю розмноження вірусу.

                Профілактика захворювань.

                З метою профілактики та лікування захворювань на грип та ГРВІ використовують антивірусні препарати. В осінньо-зимовий періоди та навесні застосовують загальнозміцнюючі препарати. Такі заходи профілактики орієнтовані в основному на корекцію імунного стану. Рекомендується постійне проведення загальновідомого комплексу загартовуючих процедур, самомасажу, ранкової гімнастики, застосовують засоби нетрадиційної (народної)медицини.

                Лікування грипу є складною проблемою і повинно визначатися тільки лікарем. Процес лікування має етіотропну, патогенетичну та симптоматичну спрямованість.

                Не потрібно займатись самолікуванням, це небезпечно!

                Високоефективними є рекомендації загальної санітарно-гігієнічної спрямованості, яких, зокрема, необхідно дотримуватись у період підвищення захворюваності :

                - Часто мити руки з милом, особливо після відвідування вулиці (ВООЗ рекомендовано мінімум 15 сек.., можна застосовувати одноразові серветки із дезінфікуючими компонентами або компонентами спирту, викидати обов`язково у визначені до цього місця - урни).

                - Прикривати ніс та рот хустинкою (або одноразовими серветками), коли кашляєте та чхаєте.

- Якщо почуваєте себе погано, піднімається температура, з’явились симптоми грипу та ГРВІ - зверніться до лікарів.

- Піклуйтесь про своє здоров`я, а також про здоров`я оточуючих, оскільки інфікована людина - джерело інфекції.

Вакцинація проти грипу не відноситься до обов'язкових щеплень. Відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров`я (ВООЗ), актуальним є проведення щеплень контингентів, які мають підвищений ризик інфікування, виникнення ускладнень та з метою індивідуального захисту. Досвід вакцинації минулих епідемічних сезонів свідчить про високу ефективність цього профілактичного заходу до початку епідемій. Однак під час спалахів захворювань вакцинацію рекомендують людям з підвищеним ризиком ускладнень.

                 

Профілактика вірусних захворювань

                Настав жовтень, а це значить, що на підході традиційний підйом вірусних захворювань.  Найчастіше ми хворіємо ГРВІ або грипом. Що робити, щоб не потрапити в число нещасних, що лежать вдома з високою температурою і головним болем?

 Чи можна вберегтися від цих неприємних хвороб? Фахівці стверджують: можна! Але цією справою потрібно займатися спеціально, тобто, проводити профілактику. Профілактика вірусних захворювань ділиться на специфічну і неспецифічну. До специфічної відносяться: вакцинація і загартовування, тут задіяні спеціальні препарати і сили власного організму людини. Неспецифічна профілактика - це курси всіляких пігулок і мікстур. Згідно з рекомендаціями ВООЗ вакцинація проти грипу повинна проводитися за 1,5-2 місяці до початку передбачуваної епідемії. Вона особливо важлива для літніх і ослаблених людей, а так само для груп ризику - тих, працюється з великою кількістю відвідувачів: лікарі і медсестри, вчителі, продавці та ін Однак, перед вакцинацією необхідно проконсультуватися з лікарем, тому що побічні реакції зустрічаються досить часто : від 20% до 40% залежно від типу вакцини. Загартовування дуже корисно, але воно має бути щадним. Проводити його рекомендують по одній з розроблених методик, про які пишуть і говорять фахівці. Починати загартовуватися, природно, потрібно в умовах, комфортних для організму. Найкращий час: кінець весни - початок літа. Починати загартовування восени слід дуже обережно, з окремих процедур, наприклад, прохолодних ножних ванни або контрастного душу. До ходіння по снігу босоніж і моржування взагалі варто ставитися дуже обережно - деяким категоріям людей ці заходи протипоказ

Пошук
Календар
«  Квітень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів записів
Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2017
Створити безкоштовний сайт на uCoz